Dziś mamy 23 czerwca 2024, niedziela, imieniny obchodzą:
30 maja 2022

Bezglutenowe musli. Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki

fot. pow.

fot. pow.

Owsiane musli przygotowane z napojem roślinnym to# doskonała propozycja na lekkie i zdrowy posiłek. Poza dużą ilością płatków owsianych, musli zawiera kawałki suszonych truskawek, malin, żurawinę oraz rodzynki. Zdrowym dodatkiem jest również mielone, złote siemię lniane. Duża zawartość błonnika i węglowodanów złożonych sprawia, że musli jest jednym z najlepszych dodatków śniadaniowych.

Jeśli cierpimy na nietolerancję glutenu bądź jesteśmy chorzy na celiakię musimy zrezygnować ze spożywania tego alergenu. Z pomocą przychodzą bezglutenowe musli, których produkcja wiążę się ze specjalnym procesem izolacji i kontroli na każdym etapie produkcji. Sprawia on, że płatki owsiane pozostają bezglutenowe. W innym przypadku występuje możliwość skażenia glutenem, chociażby poprzez kontakt z innymi zbożami podczas produkcji.

Bezglutenowe musli z napojem roślinnym i owocami

Składniki:

• pół szklanki bezglutenowego musli z owocami (np. marki Ocelio)
• 200 ml napoju roślinnego lub mleka
• ulubione owoce, np. maliny, borówki, truskawki, kiwi
• opcjonalnie: jogurt, nasiona chia, miód

Przygotowanie:

1. Bezglutenowe musli wsyp do miseczki i zalej napojem roślinnym. Odstaw na 10 minut, aż płatki zmiękną lub zagotuj w rondelku jak zwykłą owsiankę.
2. Przygotowane musli podawaj ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
3. Musli dla jeszcze lepszego smaku można podawać z nasionami chia i miodem.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 15 17

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)