Dziś mamy 15 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:
16 marca 2023

Uczta podczas Impresji. Było pięknie, kolorowo i smacznie

fot. Gmina Koronowo

fot. Gmina Koronowo

Po 5 latach przerwy (z uwagi na 2-letnią cykliczność i pandemię) w dniu 11 marca 2023 r. udało się zorganizować VII Koronowskie Impresje Kulturalno - Kulinarne.

Organizatorzy: Burmistrz Koronowa, Gminna Rada Kobiet w Koronowie, koordynująca pracą wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich w gminie Koronowo (mamy ich aż 24!) tym razem do udziału w wydarzeniu zaprosili gminy: Dobrcz, Gostycyn i Jeżewo.

Ewa Szymańska - przewodnicząca Gminnej Rady Kobiet i Radna Rady Miejskiej w Koronnowie oraz Zenon Rydelski z Urzędu Miejskiego w Koronowie, Radny Rady Powiatu Bydgoskiego w roli prowadzących czuwali nad programem imprezy.

Piękne, kolorowe stoiska, prezentacje muzyczne w tym lokalnych zespołów i taneczne wszystkich gmin, konkurs kulinarny w dwóch kategoriach oraz rękodzielniczy, degustacja przy stole biesiadnym pełnym smacznych potraw złożyły się na regionalny i tradycyjny charakter impresji.

Impresje były też okazją do zaprezentowania się uczniów klasy Ia Szkoły Podstawiowej Nr 2 w Koronowie, startującej w konkursie "Rozśpiewane, roztańczone kujawsko-pomorskie" organizowanym przez Kuratorium Oświaty w Bydgoszczy.

Komisje konkursowe miały trudne zadanie. W kulinariach w kat. potrawy mięsno - garmażeryjne, komisja w składzie: Wojciech Skoczek - kucharz w restauracji Diabelski Młyn w Koronowie, Włodzimierz Domek - Kierownik Pracowni Regionalistycznej WSG w Koronowie, Leszek Kuziak - Prezes Lokalnej Grupy Działania "Trzy Doliny”, Aleksandra Szews - Sekretarz Gminy Koronowo oceniła 22 potrawy pod względem: smaku, regionalności, oryginalności, łatwości przyrządzenia. W kategorii wypieki cukiernicze dokonano 24 zgłoszeń i oceniało je jury w składzie: Danuta Nitka - Cukiernia Nitka, Sonia Małecka - Słodkawa w Koronowie, Wiesław Zmudziejewski - Cukiernia, Andrzej Kubiak - Dyrektor Wydziału Promocji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Bydgoszczy.

Wyniki konkursu kulinarnego „Na potrawę kulinarną w ramach dziedzictwa regionalnego"

Kategoria: potrawy mięsno - garmażeryjne

I miejsce: KGW Bytkowice (policzki wieprzowe)
II miejsce: KGW Wiskitno (szczupak w galarecie)
III miejsce: KGW Belno, gmina Jeżewo (gęsia szyja pieczona)
Wyróżnienie: KGW Sołectwa Okole (pasztet z kaczki pieczony z żurawiną
Wyróżnienie: KGW Stronno, gmina Dobrcz (czarnina)

Kategoria: wypieki cukiernicze

I miejsce: KGW Bytkowice (rolada bezowa)
II miejsce: KGW Wiskitno (sernik)
III miejsce: KGW Mąkowarsko (makowiec dietetyczny)
Wyróżnienie: KGW Stary Dwór (jabłecznik)
Wyróżnienie: KGW Białe, gmina Jeżewo (tort „jeż”)

W rękodziele, komisja w składzie: Hanna Kulągowska - Puzio - fotograf, Tomasz Poraziński - Wioska Ginących Zawodów w Koronowie, Grażyna Chyła - Konecka - Dyrektor Miejsko - Gminnego Ośrodka Kultury w Koronowie, Brygida Berkowicz - Wyrzykowska - Kierownik Wydziału Obsługi Przedsiębiorczości i Promocji Urzędu Miejskiego w Koronowie, oceniła 23 prace, biorąc pod uwagę: materiały wykorzystane do wyrobu ozdoby, wygląd zewnętrzny, walory estetyczne, technikę, kształt, kompozycję, kolor itp. oraz nawiązanie do wiosennej/wielkanocnej pory roku.

Wyniki konkursu rękodzielniczego „Na najładniejszą ozdobę wiosenną/wielkanocną"

I miejsce: KGW Bagienica, gmina Gostycyn (kwiaty wiosenne)
II miejsce: KGW Wierzchucin Królewski (wielkanoc szyta na miarę)
III miejsce: KGW Tryszczyn (ptaszki)
Wyróżnienie: KGW Jeżewo (piejo kury piejo, że wiosna nadchodzi)
Wyróżnienie: KGW Kozielec, gmina Dobrcz (palma wielkanocna)

Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrody rzeczowe oraz dyplomy. Wszystkie reprezentacje gmin, którym dziękujemy za pomoc w stworzeniu atmosfery, otrzymały podziękowania oraz upominki.

Dziękujemy Wszystkim zaangażowanym w stworzenie takiej pięknej imprezy. Szczególne podziękowania kierujemy do Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Koronowo, które włożyły dużo pracy i serca w przygotowania - za smaczne potrawy, dekorację sceny, przygotowanie stoiska promocyjnego i poczęstunku w tym pysznego żurku dla każdego, obsługę kawową i „porządkową” pomoc, wsparcie organizacyjne i logistyczne itp. Każdemu, kto dołożył nawet małą cegiełkę serdecznie dziękujemy! Gratulujemy zwycięzcom konkursów i już dziś serdecznie zapraszamy w 2025 roku na 8 edycję wydarzenia! Patronat nad impresjami objął Starosta Bydgoski Wojciech Porzych.

Wsparcia udzielili: Miejsko – Gminny Ośrodek Sportu i Rekreacji w Koronowie, Miejsko – Gminny Ośrodek Kultury w Koronowie, Kujawsko – Pomorski Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy, Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy, Lokalna Grupa Działania „Trzy Doliny”, Kujawsko – Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza z siedzibą w Przysieku, Szkółka Drzew Ozdobnych Kempiak, Gminna Spółdzielnia Koronowo, Kwiaciarnia u Ewy z Wtelna.

Materiał: Gmina Koronowo

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)