Dziś mamy 27 lipca 2024, sobota, imieniny obchodzą:
15 maja 2024

Targi przeszły do historii. Poznajmy laureatów konkursów w Minikowie

fot. MM

fot. MM

W dniach 11-12 maja polach Kujawsko - Pomorskiego Ośrodka Doradztwa# Rolniczego w Minikowie trwały coroczne targi "Lato na Wsi - święto smaku i tradycji". Po raz kolejny do Minikowa zjechały tłumy odwiedzających. Tradycyjna impreza cieszyła się olbrzymim zainteresowaniem.

Jedynym minusem targów jest niewątpliwie czas oczekiwania na dojazd do miejsca ich organizacji. Kilkukilometrowy korek od strony Nakła w kierunku Minikowa zaczynał się już bowiem na wysokości Ślesina. Taki stan rzeczy jednak nie zniechęcił odwiedzających, którzy w tym roku mieli okazję m.in. do zakupienia dobrych jakościowo sadzonek, uzyskania informacji dotyczących projektowania i urządzania ogrodów, a także pielęgnacji roślin. Nie brakowało również licznych konkursów oraz wystaw. Patronat honorowy nad organizowanym przez KPODR w Minikowie wydarzeniem objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojewoda Kujawsko-Pomorski oraz Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

XIII konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smarki Regionów”

Przy okazji organizacji targów, nie mogło również zabraknąć kulinarnego konkursu, w którym nie małe sukcesy odnieśli mieszkańcy powiatu nakielskiego. Nagrody przyznano w kilku kategoriach. Poszczególne produkty oceniało jury, na czele z przewodniczącą Izabellą Byszewską z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Szczegółową listę nagrodzonych prezentujemy poniżej.

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne
1. KGW Łodzia za wykwintny pasztet z królika oraz KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za białą kiełbasę do żurku kujawskiego
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
1. OL-MAT Sp. z o.o. za węgorza wędzonego w zalewie octowej
Podkategoria: produkty mleczne
1. Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie za ser „Lisewski Gospodarz
Wyróżnienia: Beata Pietras za kujawską kiełbasę dziadka Zygmunta; Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup za kiełbasę słoikową; KGW w Nieżywięciu za śledzia ala puszka; Gospodarstwo Rolne Ślesin Sp. z o.o. za ser Czedar ślesiński

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe
1. Przedsiębiorstwo ELPOL Elżbieta Muzolf za przecier z owoców bzu czarnego
Podkategoria: wyroby cukiernicze
1. KGW Białe za szpajzę – leguminę
Wyróżnienia: KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za powidła bez mieszania; ; KGW w Tupadłach za babkę gotowaną; Arleta Bruska za babkę ryżową z musem malinowym; Grażyna Gronczewska za ciasteczka kruche wyciskane

W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe
1. Krzysztof Leśniewski za ziołowe herbaty pałuckie
Podkategoria: napoje alkoholowe
1. KGW Pturek za nalewkę jeżynową
Wyróżnienia: Winnica Tulibowo Filip Kotarski za wino Haskap z jagody kamczackiej;

W kategorii inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za grzybki marynowane w zalewie słodko-kwaśnej

W kategorii najlepsza potrawa regionalna:
1. KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych
2. Zespół Szkół Technicznych ze Żnina za zupę szczawiową z omletem oraz szynkę w cieście biszkoptowym
3. KGW w Mroczy za Dary lasu – polewkę grzybową i pieczeń z dzika
Wyróżnienie: KGW „Polne Babki” w Bobrownickim Polu za duszonego dzika z ciapkapustą

Nominację do nagrody „Perła 2024” otrzymały następujące produkty:
1. Masarnia Władysławowo Andrzej Zawistowski za kiełbasę białą z weka
2. E.M. Chabowscy Gospodarstwo sadownicze za przetarte powidła wiśniowe
3. KGW Czołówek Krystyna Grysiak za chrzanowy chleb
4. KGW Jagna Tłuchowo za pączki ziemniaczano-dyniowe
5. KGW w Brzozowie za Brzozowskie serduszka
6. "Gruczniak" Elżbieta Górska za piwo „Gruczniak” pils
oraz potrawy:
1. KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek za szczawiówkę oraz żeberka w powidłach śliwkowych.

Regionalny etap konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”

Podczas targów „Lato na Wsi – święto smaku i tradycji" w Minikowie wręczono również nagrody w konkursie "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne" (etap regionalny). Celem Konkursu jest promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym. Udział w nim mogą wziąć zarówno duże, jak i małe gospodarstwa rolne, których przynajmniej jeden z właścicieli jest objęty ubezpieczeniem społecznym rolników. W dwudziestu dotychczasowych edycjach w Konkursie udział wzięło już ponad 24 tysiące gospodarstw indywidualnych. Pierwsze miejsce w konkursie regionalnym w Minikowie zdobył Marcin Czajka z miejscowości Wiśniewka w gminie Sępólno Krajeńskie. Drugie miejsce przyznano Barbarze Zareckiej z Kobylarni w gminie Nowa Wieś Wielka, natomiast miejsce trzecie przypadło Józefowi Piotrowskiemu z miejscowości Gacki w gminie Drzycim.

Regionalny etap konkursu kromka.pl

Projekt kromka.pl jest finansowany z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych i w jego ramach organizowany jest tradycyjny konkurs o zasięgu ogólnopolskim. Rzemieślnicze piekarnie przystępują do regionalnych konkursów, prezentując chleby, których receptury i sposób wykonania oparte są na tradycyjnych metodach wypieku i historycznych tradycjach piekarniczych. Tegoroczny zwycięzca etapu regionalnego będzie ubiegał się o nagrodę w finale ogólnopolskim, który zaplanowano na jesień b.r.

Laureatów konkursu regionalnego poznaliśmy podczas tegorocznych targów w Minikowie. Komisja wyłoniła zwycięzców po intensywnych naradach. Pierwsze miejsce i nagrodę w postaci 1000 zł przyznano Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej w Sadkach za „chleb sadkowski". Drugie miejsce i 700 złotych nagrody otrzymała Rustykalna Piekarnia Cukiernia za „chleb wiejski", z kolei trzecie miejsce z nagrodą 500 zł zajęła Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska" za „chleb baltonowski". Ponadto Rolniczy Handel Detaliczny Rościmin Marty Dominikowskiej za „razowiec pszenny z nasionami" otrzymał wyróżnienie.

Oceń artykuł: 41 43

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)