Stowarzyszenie ARTECO promuje kulturę i ekologię
Wyczółkowski wraca do Gościeradza
fot. pow.
13 października oficjalnie zainaugurowało działalność Stowarzyszenie ARTECO im. prof. Leona Wyczółkowskiego w Gościeradzu.
Rodzina Saganowskich pod koniec XIX wieku zbudowała stylowy budynek w centrum Gościeradza. Obok składu funkcjonowała tam restauracja a nawet sala do zabaw. Częstym gościem był Leon Wyczółkowski, wybitny artysta: malarz, grafik i rysownik okresu Młodej Polski, reprezentant nurtu realistycznego w polskiej sztuce. Ostatnie lata aktywności spędził w tej miejscowości, której okolice były natchnieniem dla jego dalszej pracy.
Spadkobiercy domu powołali wraz mieszkańcami stowarzyszenie ARTECO im. prof. Leona Wyczółkowskiego, które ma promować działalność artysty, a zwłaszcza jego pobyt w Gościeradzu. Ponadto kolejnymi celami jest ochrona przyrody i środowiska oraz wspieranie inicjatyw mieszkańców.
W sobotniej uroczystości inauguracyjnej uczestniczyła liczna grupa mieszkańców Gościeradza, także gminy Koronowo oraz Bydgoszczy. Gościem honorowym uroczystości był Paweł Wyczółkowski z rodziny brata Leona Wyczółkowskiego, który przybył wraz z córką. Oni też dokonali symbolicznego odsłonięcia tablicy stowarzyszenia.
Oprawę artystyczną nadały występy: Młodzieżowej Orkiestry Dętej „Kujawia” w Koronowie oraz grupa folklorystyczna „Wiwaty” z Poznania.
Czytaj również
Dodaj komentarz
Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły
Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!