Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:
31 maja 2022

Tytoń zabija ponad 8 milionów ludzi każdego roku i niszczy środowisko

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Co roku, 31 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez# Tytoniu. Dzień ten został ustanowiony przez WHO w 1987 roku ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych i pacjentów ze schorzeniami wywoływanymi przez palenie papierosów - głównie nowotworami płuc, przełyku, krtani, gardła czy trzustki.

WHO co roku proponuje hasło, którym zamierza zwrócić uwagę całego świata na powszechność nałogu palenia tytoniu oraz jego negatywne skutki zdrowotne, społeczne i ekonomiczne. Hasłem przewodnim tegorocznych obchodów jest „Tytoń: zagrożenie dla naszego środowiska”. Globalna kampania prowadzona przez WHO ma na celu podniesienie świadomości społeczeństwa na temat wpływu tytoniu na środowisko – od uprawy, produkcji, dystrybucji po odpady.

Przemysł tytoniowy przyczynia się do zmiany klimatu. Jego wpływ na środowisko jest ogromny i rośnie, wywierając niepotrzebną presję na i tak już ograniczone zasoby oraz delikatne ekosystemy planety, od których zależy nasza egzystencja. Zaczynając od uprawy tytoniu, produkcji i dystrybucji kończąc na toksycznych odpadach, używanie tytoniu jest szkodliwe na każdym etapie. Od początku do końca przemysł tytoniowy jest procesem zanieczyszczającym i szkodliwym dla środowiska. Na całym świecie każdego roku wykorzystywanych jest około 3,5 miliona hektarów ziemi pod uprawę tytoniu, co skutkuje jej niszczeniem. Uprawa tytoniu przyczynia się do wylesienia 200 000 hektarów lasów rocznie oraz do degradacji gleby. Ponadto wyczerpuje ona planetę z zasobów wody, paliw kopalnych i metali. Ponad 4,5 biliona niedopałków papierosów jest nieodpowiednio usuwanych każdego roku na całym świecie, generując toksyczne odpady i uwalniając tysiące chemikaliów do powietrza, wody i gleby.

Tytoń zabija ponad 8 milionów ludzi każdego roku i niszczy nasze środowisko, dodatkowo szkodząc zdrowiu ludzkiemu poprzez uprawę, produkcję, dystrybucję, konsumpcję i odpady pokonsumpcyjne. Ograniczenie używania tytoniu należy uznać za kluczową dźwignię osiągnięcia wszystkich celów zrównoważonego rozwoju, nie tylko tych bezpośrednio związanych ze zdrowiem.

Materiał: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy

Oceń artykuł: 10 9

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie z# innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)