Niezwykły dzień w Starostwie. Wizyta uczniów XIII LO w Bydgoszczy
fot. Powiat Bydgoski
W piątek (13 grudnia) w Starostwie Powiatowym w# Bydgoszczy mieliśmy niezwykły dzień, pełen cennych rozmów. Gościliśmy uczniów klasy 3a z XIII Liceum Ogólnokształcące im. gen. Józefa Hallera w Bydgoszczy, którzy wraz ze swoimi nauczycielami odwiedzili nasz urząd.
Na sali sesyjnej uczniów serdecznie powitał Starosta Bydgoski Piotr Kozłowski, który z ogromną przyjemnością osobiście poprowadził spotkanie. Starosta opowiedział młodzieży o funkcjonowaniu powiatu, jego głównych zadaniach oraz roli administracji samorządowej w życiu codziennym mieszkańców.
Uczniowie, przygotowując się do spotkania, mieli wcześniej opracowane pytania, które chętnie zadawali Staroście. Na wszystkie pytania Starosta udzielił wyczerpujących odpowiedzi, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem. Dyskusja była pełna wartościowych spostrzeżeń, a młodzież z zainteresowaniem włączyła się w rozmowę.
Następnie nadszedł czas na zwiedzanie budynku Starostwa. Młodzież miała okazję zobaczyć, jak wygląda praca administracji "od kuchni" i jak funkcjonują poszczególne wydziały. To była doskonała okazja, by z bliska poznać codzienną działalność samorządu terytorialnego.
Jedną z opiekunek młodzieży była Anna Tabuła, dzięki której uczniowie mieli okazję odwiedzić Urząd i porozmawiać osobiście ze Starostą.
Serdecznie dziękujemy za odwiedziny i aktywne uczestnictwo w spotkaniu. Mamy nadzieję, że ta wizyta była dla Was inspirującym doświadczeniem, które pozwoliło poszerzyć wiedzę na temat funkcjonowania powiatu. Cieszymy się, że młodzież wykazuje takie zainteresowanie działalnością samorządu, ponieważ to właśnie młodsze pokolenie ma przed sobą przyszłość, która będzie kształtowana przez ich zaangażowanie i pomysły!
Materiał: Powiat Bydgoski
Galeria
Czytaj również
- Mistrzowie ratownictwa w akcji. Lliceum w Koronowie na podium
- Młodzi ratownicy w akcji. IV Mistrzostwa Klas Mundurowych w Koronowie
- Frekwencja dopisała. 22 drużyny rywalizowały w mistrzostwach powiatu
- Policjantka rozmawiała z uczniami o hejcie i odpowiedzialności w sieci
- Spotkanie policjantek z uczniami we Wtelnie. Tematem bezpieczeństwo
Dodaj komentarz
Dzień Świętego Marcina. Tradycje z różnych stron Europy
11 listopada w wielu krajach Europy obchodzi się# Dzień Świętego Marcina – patrona m.in. żołnierzy, podróżników, dzieci i ubogich. Święty Marcin z Tours, urodzony na terenach dzisiejszych Węgier, zasłynął z dobroci i pomocy potrzebującym.
(czytaj więcej)Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości
107 lat temu urzeczywistniły się marzenia# narodu polskiego o długo wyczekiwanej wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.
(czytaj więcej)Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski
Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!