Wybrałeś żywą choinkę? O tych zasadach nie możesz zapomnieć!
fot. pixabay.com
W tym roku całkiem spore grono osób zdecydowało się na# zakup żywego drzewka bożonarodzeniowego. Podpowiadamy, jak prawidłowo o nie dbać.
Po przemyślanej decyzji, że chcemy przyozdobić żywą choinką nadszedł czas na jej kupno. Możliwości jest dużo. Bogate oferty znajdziemy m.in. w sklepach ogrodniczych, marketach, plantacjach. Warto pamiętać, aby choinki kupować tylko z pewnego źródła. Najlepiej zrobić to u leśników lub po prostu u sprzedawców, którzy posiadają dokumenty, że nabyli drzewka w sposób legalny.
Kilka cennych rad
Choinkę, którą mamy w domu powinniśmy regularnie podlewać. Pozwoli to w znaczny sposób przedłużyć jej świeżość. Zabieg ten możemy też stosować przy drzewkach ściętych. Aby nasza świąteczna ozdoba dłużej cieszyła oko należy ją postawić daleko od kaloryfera. Lepiej wybrać miejsce przy oknie. – Pamiętajmy, że aby choinka stała dłużej, warto jest zadbać o odpowiednią temperaturę otoczenia. Przed ostatecznym wstawieniem choinki do domu należy ją zahartować przez około godzinę w chłodnym pomieszczeniu lub na balkonie – podpowiadają leśnicy. Cięte drzewka warto umieścić w stojaku i wypełnić go wodą.
Czytaj również
Dodaj komentarz
Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły
Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!