Dziś mamy 13 września 2024, piątek, imieniny obchodzą:
01 sierpnia 2024

Ustawa o paszach. Zmiana terminu wejścia w życie przepisu

fot.freepik

fot.freepik

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach, #przedłożony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projektowana ustawa zmienia termin wejścia w życie przepisu, który zakazuje w Polsce wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO).

Nowy termin wejścia w życie przepisu to 1 stycznia 2030 roku. Konieczne jest przesunięcie zakazu, ponieważ obecnie w Polsce nie ma wystarczającej ilości alternatywnych surowców wysokobiałkowych, które umożliwiłyby wyeliminowanie śruty sojowej z produkcji pasz.

Najważniejsze rozwiązania

1. Przesunięcie terminu wejścia w życie zakazu o pięć lat – z 1 stycznia 2025 r. na 1 stycznia 2030 r.
Genetycznie modyfikowana śruta sojowa jest podstawowym źródłem białka w mieszankach paszowych dla drobiu i młodych świń.

2. Zastąpienie importowanej śruty sojowej, krajowymi wysokobiałkowymi surowcami paszowymi, które będą porównywalne pod względem jakościowym i ekonomicznym wymaga czasu.

3. Obecnie w Polsce nie ma wystarczającej ilości alternatywnych surowców wysokobiałkowych, które umożliwiłyby wyeliminowanie śruty sojowej z produkcji pasz, bez obniżenia wyników produkcyjnych na skalę przemysłową.

4. Wejście w życie zakazu w 2025 r. mogłoby spowodować problemy związane z zaopatrzeniem w wystarczającą ilość paszy dla zwierząt monogastrycznych (drób i świnie) oraz załamanie sektora produkcji zwierzęcej.

5. Zmiana terminu jest również odpowiedzią na długoterminową inicjatywę Komisji Europejskiej i ma na celu stopniowe wprowadzanie i zastosowanie trendów UE w zakresie odbudowy niezależności białkowej na rynku pasz oraz korzystanie z wyników produkcyjnych polskiego rolnictwa i przetwórstwa wspieranego dzięki instrumentom finansowym wspólnej polityki rolnej (WPR).

Przesunięcie zakazu pozwoli:

- ocenić jak w okresie 5 lat zmieni się organizacja rynku roślin białkowych;

- przebudować dotychczasowe systemy skupu i dystrybucji produkcji przez przedsiębiorstwa paszowe;

- dostosować receptury i linie technologiczne.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Oceń artykuł: 16 17

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Dzień Recyklingu Baterii. Dlaczego stwarzają zagrożenie?

Współcześnie nie wyobrażamy sobie życia bez akumulatorów oraz baterii. #Mają one jednak określoną żywotność i już po jednorazowym wykorzystaniu stają się odpadem. Nieodpowiednio zutylizowane zanieczyszczają naszą planetę i mogą stać się zagrożeniem dla ludzi, zwierząt i roślin.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)