Publikacja nowego projektu. "Rozsmakuj się z Kołami Gospodyń Wiejskich"
fot. Powiat Bydgoski
„Rozsmakuj się z Kołami Gospodyń #Wiejskich Powiatu Bydgoskiego” – to tytuł nowej publikacji, która powstała dzięki współpracy z Kołami Gospodyń Wiejskich z terenu naszego powiatu.
Serdeczne podziękowania kierujemy do wszystkich osób, które przyczyniły się do powstania tej publikacji. Szczególne podziękowania należą się Radnemu Andrzej Kubiak inicjatorowi tego przedsięwzięcia, oraz Krystyna Lewicka-Ritter za jej zaangażowanie w realizację projektu. Dziękujemy również włodarzom gmin za pomoc w wyborze Kół Gospodyń Wiejskich biorących udział w projekcie oraz fotografom za uwiecznienie niezapomnianych chwil przygotowań, dzięki którym możemy zachować te cenne wspomnienia.
Publikacja wkrótce trafi w ręce Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Bydgoskiego, które wzięły udział w projekcie, za co jesteśmy bardzo wdzięczni i serdecznie dziękujemy!
- Słoneczniki Białe Błota KGW
- KGW Murowaniec Razem
- Koło Gospodyń Wiejskich w Stronnie
- KGW Zalesiemka
- Koło Gospodyń Wiejskich Czemlewo
- Koło Gospodyń Wiejskich Rafa
- Koło Gospodyń Wiejskich Bytkowice
- KGW Wierzchucin Królewski
- Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś Wielka
- KGW Chabry i Maki w Prądocinie
- Koło Gospodyń Wiejskich Maksymilianowo
- KGW Żołędowo gm. Osielsko
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kruszynie
- Stowarzyszenie Aktywne Trzemiętowo
- Koło Gospodyń Wiejskich Kujawska
- Koło Gospodyń Wiejskich Chrośna
Wersja elektroniczna jest już dostępna na naszej stronie internetowej. Zachęcamy do zapoznania się z nią i wspólnego gotowania! Korzystajmy z przepisów Kół Gospodyń Wiejskich i cieszmy się wspólnymi chwilami przy gotowaniu!
https://powiat.bydgoski.pl/.../Rozsmakuj_si%C4%99_z_Ko%C5...
Materiał: Powiat Bydgoski
Czytaj również
- Pierwsze z cyklu spotkań. Wojewoda odwiedził seniorów
- Współpraca polsko-serbska. Konsul w urzędzie wojewódzkim
- Święto Niepodległości w Koronowie. Widowiskowe uroczystości
- Dzieciństwo bez przemocy. Policjanci i lokalne instytucje edukują mieszkańców
- „W karbidowym pyle”. Premiera poruszającego filmu o obozie w Smukale
Dodaj komentarz
Dzień Świętego Marcina. Tradycje z różnych stron Europy
11 listopada w wielu krajach Europy obchodzi się# Dzień Świętego Marcina – patrona m.in. żołnierzy, podróżników, dzieci i ubogich. Święty Marcin z Tours, urodzony na terenach dzisiejszych Węgier, zasłynął z dobroci i pomocy potrzebującym.
(czytaj więcej)Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości
107 lat temu urzeczywistniły się marzenia# narodu polskiego o długo wyczekiwanej wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.
(czytaj więcej)Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski
Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!