Dziś mamy 15 listopada 2025, sobota, imieniny obchodzą:
06 października 2025

Ku pamięci bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Bieg Szlakiem Męczeńskiej Drogi

fot. Regina Piątkowska

fot. Regina Piątkowska

W niedzielę, 5 października, odbył się# Bieg Szlakiem Męczeńskiej Drogi Księdza Jerzego Popiełuszki. Była to już trzydziesta trzecia edycja sztafety oraz dziesiąta maratonu.

Spotkanie rozpoczęło się Mszą Świętą w bydgoskim kościele Świętych Polskich Braci Męczenników, sprawowaną w intencji uczestników biegu. Była ona momentem duchowego przygotowania do biegu. Po liturgii uczestnicy zgromadzili się na placu przy świątyni, skąd wystartowali i pobiegli w kierunku Górska.

Trasa, licząca około czterdzieści dwa kilometry, to droga jaką przebył ks. Jerzy, wyjeżdżając z kościoła na bydgoskich Wyżynach do miejsca porwania. Bieg miał charakter wspólnotowy i tradycyjnie łączył pamięć o błogosławionym kapłanie z aktywnością fizyczną oraz przeżywaniem wartości, które głosił. Uczestnicy biegli razem, jedną zwartą grupą. Dlatego nie był to bieg na czas, nie było także rywalizacji indywidualnej, czy zespołowej. Był jeden wspólny cel – oddać hołd wielkiemu kapłanowi.

Drużyny sztafetowe miały do pokonania cztery zmiany. Biegły wspólnie z maratończykami. Ostatni odcinek ok. 2,5 kilometra – od krzyża w Górsku do Centrum Edukacji Młodzieży – pokonywali wszyscy razem. – Jest to wydarzenie, które przypomina o niezbywalnych wartościach jakimi są: wolność, godność i prawda. To także przykład integracji środowisk biegowych, młodzieży, dorosłych i osób starszych wokół wspólnego celu – mówią organizatorzy – Regina i Marek Piątkowscy.

Każdy z uczestników biegu otrzymał pamiątkowy medal oraz okolicznościową koszulkę z wizerunkiem bł. Jerzego Popiełuszki. W wydarzeniu uczestniczyło 15 sztafet, 16 maratończyków, 3 drużyny pieszych turystów.

Organizatorami byli: jest NSZZ „Solidarność” Regionu Bydgoskiego i Fundacja Światło-Życie Ośrodek w Bydgoszczy. W przedsięwzięcia zaangażowało się również wiele osób prywatnych, wolontariuszy i służb czuwających nad bezpieczeństwem trasy.

Tekst i zdjęcia: Regina Piątkowska

Materiał: Marcin Jarzembowski / Diecezja Bydgoska

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 8 15

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Dzień Świętego Marcina. Tradycje z różnych stron Europy

11 listopada w wielu krajach Europy obchodzi się# Dzień Świętego Marcina – patrona m.in. żołnierzy, podróżników, dzieci i ubogich. Święty Marcin z Tours, urodzony na terenach dzisiejszych Węgier, zasłynął z dobroci i pomocy potrzebującym.

(czytaj więcej)
0

Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości

Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości

107 lat temu urzeczywistniły się marzenia# narodu polskiego o długo wyczekiwanej wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.

(czytaj więcej)
0

Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski

Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

(czytaj więcej)