Podzielili stanowiska w koronowskiej radzie
Kto zasiada w komisjach?
Fot. K P
Podczas sesji 5 grudnia ustalono skład osobowy komisji koronowskiej rady miejskiej.
O ile powołanie przewodniczących komisji stałych koronowskiej rady miejskiej, których ustalono jeszcze w listopadzie wywołało sporo emocji, to składy samych komisji „przeszły” bez „walki politycznej”. Jedyne wątpliwości wyraziła radna Elżbieta Mojzesowicz, a dotyczyły one składu komisji przestrzegania prawa, gospodarki komunalnej i przestrzennej. Radna zauważyła, że w komisji nie powinien zasiadać radny Maciej Szlagowski, gdyż zapewne będzie kontrolował instytucję w której pracuje – jest kierownikiem wydziału wodociągów i kanalizacji w Zakładzie Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. Co więcej radny Szlagowski jest przewodniczącym tej komisji. Szlagowski odpowiedział, że zgłosił się do tej komisji, gdyż posiada merytoryczną wiedzę o gospodarce komunalnej, którą może wykorzystać. Taki sam zarzut można zresztą postawić radnemu Arturowi Koprowi, który pracuje w ZGKiM w zarządzie dróg gminnych!
Mecenas Stanisław Bułka wyjaśnił, że nie ma żadnych prawnych przeciw skazań, by radni ci zasiadali w komisji. Jedynie w sytuacji, gdy będzie konflikt interesów, radni podlegać będą wyłączeniu z głosowania. Mecenas wskazał jednak na inny aspekt sprawy. Otóż, jeżeli dwóch radnych wyłączy się z głosowania w pięcioosobowej komisji, to zdecydują tylko trzy głosy. Radną Mojzesowicz nie do końca przekonały te tłumaczenia i wstrzymała się w głosowaniu składu komisji „przestrzegania prawa…”. Pozostałe składy komisji przyjęto jednogłośnie.
Poniżej publikujemy składy komisji ósmej kadencji rady (2018-2023).
Komisja przestrzegania prawa, gospodarki komunalnej i przestrzennej
Maciej Szlagowski - przewodniczący komisji
Tomasz Gordon - członek
Artur Koper - członek
Tomasz Skotnicki - członek
Piotr Krzysztof Kazimierski – członek
Komisja finansów, budżetu, rolnictwa i rozwoju gospodarczego
Tomasz Skotnicki - przewodniczący komisji
Tomasz Gordon - członek
Maciej Szlagowski - członek
Stanisław Sikorski - członek
Henryk Józef Borowicz - członek
Piotr Krzysztof Kazimierski - członek
Elżbieta Barbara Mojzesowicz - członek
Katarzyna Brygida Szulta-Romaniuk - członek
Bogusław Jerzy Guziński - członek
Sławomir Stefan Marszelski – członek
Komisja skarg, wniosków i petycji
Marian Bogusław Kuropatwiński - przewodniczący Komisji
Katarzyna Karwat - członek
Piotr Władysław Mitera - członek
Bogusław Jerzy Guziński - członek
Mariusz Jan Weleziński – członek
Komisja rewizyjna
Ewa Jadwiga Szymańska - przewodnicząca komisji
Katarzyna Karwat - członek
Olech Stanisław Raddatz - członek
Stanisław Sikorski - członek
Elżbieta Barbara Mojzesowicz – członek
Komisji zdrowia, pomocy społecznej i ochrony środowiska
Olech Stanisław Raddatz - przewodniczący komisji
Mirosława Holka - członek
Wojciech Orliński - członek
Ewa Jadwiga Szymańska - członek
Marian Bogusław Kuropatwiński - członek
Katarzyna Brygida Szulta-Romaniuk - członek
Mariusz Jan Weleziński - członek
Illona Maria Pubanc - członek
Sławomir Stefan Marszelski – członek
Komisja oświaty, kultury, sportu i turystyki
Artur Koper - przewodniczący komisji
Mirosława Holka - członek
Piotr Władysław Mitera - członek
Wojciech Orliński - członek
Henryk Józef Borowicz - członek
Illona Maria Pubanc - członek
Czytaj również
Dodaj komentarz
Cenne znaleziska. Epoka brązu w Popowie nad Gopłem
"To co znalazłam od razu wydało mi się starożytne, jednak dopiero archeolodzy określili #dokładnie ich pochodzenie i przeznaczenie. To grot i skrobak z epoki brązu" – mówi Anna Dąbrowska, członek Stowarzyszenia Historyczno - Archeologicznego „Bractwo” z województwa Kujawsko - Pomorskiego.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!